Fietsparkeren blijft de aandacht vragen

Net als veel andere steden kampt Zwolle met een ernstig probleem op het gebied van fietsparkeren. Vorige week heeft het landelijk bureau van de Fietsersbond samen met plaatselijke afdelingen in de landelijke en regionale pers met succes aandacht gevraagd voor dit probleem.

In plaats van uitbreiding van de stallingsmogelijkheden, hanteren veel gemeenten een verwijder- en boetebeleid. Zo blijkt uit onderzoek dat er in opdracht van de Gemeente Zwolle verhoudingsgewijs veel fietsen worden verwijderd. Het gaat dan om fietsen die te lang, niet op de juiste plaats of juiste manier zijn gestald. Vooral fietsen in de stationsomgeving, op de Grote Markt en de kop van de Oude Vismarkt worden verwijderd.

Foto: fietsenstalling Westerlaan

(Fietsenstalling aan Westerlaan niet uitnodigend, toch overvol!)

Vanwege het grote tekort aan stallingsruimte pleit de Fietsersbond voor een mild optreden als er geen sprake is van een gevaarlijke of ernstig hinderlijke situatie. De Fietsersbond is voorstander van optreden tegen weesfietsen, fietsen dus die kennelijk niet meer worden opgehaald door de eigenaar en zo kostbare ruimte in beslag nemen.

Foto: fietsen op markeringsstrook voor blinden

(Hinderlijk geparkeerde fietsen op markeringsstrook voor blinden)

In plannen voor de stationsomgeving van Zwolle is in uitbreiding van de stallingsruimte voorzien, maar de uitvoering laat lang op zich wachten. In de binnenstad is populaire stallingsruimte opgeofferd en elders gedeeltelijk gecompenseerd. Door de komst van Primark wordt opnieuw stallingsruimte verwijderd, terwijl, naar verwacht wordt, het aantal fietsende klanten naar het Maagjesbolwerk door de komst van deze modeketen flink zal toenemen.

Volgens Fietsersbond-Zwolle houdt het beleid rond fietsparkeren geen gelijke tred met de snel veranderende praktijk, waarin om veel meer ruimte voor de fiets wordt gevraagd. Om die reden is stevig aan de bel getrokken!

 Zie ook: publicatie landelijke website Fietsersbond

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.