Fietsparkeren Winkelcentrum Zwolle-Zuid

De onlangs ingestelde verscherpte handhaving van fiets- en fietsparkeerverboden in Winkelcentrum Zwolle-Zuid zorgde ervoor dat de discussie daarover opnieuw oplaaide. Fietsersbond-Zwolle sprak met Wethouder Filip van As en enkele ambtenaren over mogelijke verbeteringen.

Nogal wat klachten hebben te maken hadden met het toepassen van regels en richtlijnen. Fietsen en brommers moeten volgens de wet geparkeerd worden op troittoirs, voetpaden en in webbermen. Op die plaatsen kan het parkeren verboden worden door onderstaand bord: 

Bord: verboden fietsen en brommers te parkeren
Fietsparkeren wordt niet verboden door alleen het bord “voetgangersgebied/zone” te plaatsen. 

Landelijk zijn de volgende richtlijnen vastgesteld voor het fietsparkeerbeleid:

In straten waar gefietst mag worden, is het niet logisch fietsparkeren te verbieden. Het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat daar voldoende fietsparkeervoorzieningen zijn.
In straten waar niet gefietst mag worden, moet fietsparkeren ontmoedigd worden. Op het moment dat namelijk wel fietsparkeervoorzieningen aanwezig zijn, zullen mensen er ook naartoe fietsen.

In de praktijk van Winkelcentrum-Zuid moet het beleid genuanceerder worden uitgewerkt. Bij de supermarkt in het centrumgebied waar niet gefietst mag worden zullen hoe dan ook fatsoenlijke voorzieningen aanwezig moeten zijn, omdat anders toch veel fietsen wild geparkeerd zullen worden. Flankerend kunnen echter wel maatregelen getroffen worden om het stallen aan de rand van het centrumgebied te stimuleren. Belangrijke aandachtspunten zijn: de afstand tot de winkel, aanwezigheid depot winkelwagentjes, aantal en soort fietsenrekken, vriendelijke inrichting en toegankelijkheid van het fietsparkeerterrein, snelle en veilige bereikbaarheid per fiets vanuit de wijk, goede straatverlichting, gratis en bewaakt parkeren.

Fietsparkeren Winkelcentrum Zwolle-Zuid

Bezoekers die snel en doelgericht boodschappen willen doen en recreatief winkelpubliek kruisen elkaar in het centrum. Dit gegeven, en de omvang van het centrum (mede gelet op de bereikbaarheid voor hulpdiensten), dienen de onderlegger te zijn voor een succesvol fietsparkeerbeleid. Dat wil zeggen: voldoende mogelijkheden op de juiste plaats.


Concrete afspraken:
De mogelijkheden voor fietsparkeren op het pleintje bij AH worden door de gemeente onderzocht. De resultaten uit het onderzoek vormen de basis voor een voorstel dat binnenkort op tafel komt.
Er moet in elk geval een mogelijkheid komen om fietsers met een fysieke beperking dichtbij de bestemming te laten parkeren.
Na de vakantieperiode bespreekt een verkeersdeskundige van de gemeente met de Fietsersbond plannen tot het creëren van extra fietsparkeerplaatsen, daarbij komt ook de bereikbaarheid en de inrichting van die parkeerplaatsen ter sprake. Gekeken wordt naar oplossingen op korte en langere termijn. 

Suggesties die via mail, telefonisch en mondeling zijn doorgegeven aan de Fietsersbond worden of zijn onder de aandacht gebracht.


Toekomst van het fietsparkeren in Zwolle
Buiten het kader van dit overleg voegt Fietsersbond-Zwolle de volgende opmerkingen toe:
Het mobiliteitsbeleid op lokaal, provinciaal en landelijk niveau is erop gericht fietsen te stimuleren.Toename van het gebruik van de fiets leidt tot grotere druk op de beschikbare fietsparkeerruimte. Om parkeerchaos in de toekomst te voorkomen is het nodig dat ondernemers, gemeente en fietsers hun verantwoordelijkheid nemen. Een van de middelen waar Fietsersbond-Zwolle op aandringt is de verankering van regels rond fietsparkeerruimte in het vergunningenstelsel / bestemmingsplannen. Voor nieuwe projecten, zoals bijvoorbeeld de bouw van supermarkten, winkelcentra, bioscopen, horeca, scholen, sportaccommodaties en bouwmarkten zal de ontwikkelaar ruimte moeten reserveren voor fietsparkeren. Dit op basis van een reële inschatting. 

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.