Gemor over Winkelcentrum Zwolle Zuid

Er is de laatste jaren heel wat afgeklaagd over de parkeervoorzieningen voor fietsers bij Winkelcentrum Zwolle Zuid. In plaats van naar oplossingen te zoeken die het voor de fietsende klant aantrekkelijk maakt naar dat winkelcentrum te komen zijn er de afgelopen tijd maatregelen genomen die het tegenovergestelde bereiken. Boze fietsers sturen ons hun verhaal.

Een vrouw (naam bij redactie bekend) van tachtig vertelt ons het volgende:

“Sinds enkele dagen is het verboden vanuit de gemeente, om je fiets te stallen in het winkelcentrum rond A.H. in Zwolle-Zuid. Ik ben 80 jaar,nog enigszins mobiel,maar mijn fiets is mijn houvast.Worden wij nu verplicht om met de boodschappen 50 meter te lopen naar onze fietsen? Sowieso kan ik dat eind niet zonder steun lopen. Aan enkele winkeliers heb ik gevraagd of zij last van fietsen hadden Het antwoord was “Nee”. Is het dus alleen A.H.die dit aankaart. In verband met aanrijden van een ambulance,deze kunnen toch aan de achterkant van elke winkel parkeren?  (….)”

Foto: parkeerdrukte WC-Zuid

Winkelcentrum Zwolle-Zuid is ontstaan in de jaren tachtig. Het oorspronkelijke centrum voldeed na verloop van tijd niet meer aan de eisen en ging op de schop. In 2010 werd het gemoderniseerde centrum geopend. Helaas was er bij het ontwerp onvoldoende aandacht geweest voor de fiets. Waarvoor Fietsersbond-Zwolle had gewaarschuwd gebeurde: al vanaf de opening waren er problemen met het parkeren van fietsen. Klanten van Winkelcentrum Zwolle-Zuid komen veelal op de fiets, het liefst parkeren zij de fiets in de buurt van de winkel die ze bezoeken. Op die manier hoeven ze niet met zware tassen te zeulen.

Foto: Boodschappen uitladen

De foto hierboven illustreert een ander probleem. Plaats je je fiets op een plaats die daarvoor bedoeld is dan moet je de boodschappen na het overladen onbeheerd achterlaten om het wagentje terug te brengen. Hier wordt het probleem getackeld door de boodschappen samen te doen. 

Foto: WC-Zuid ambulante handel

Een mogelijkheid voor extra parkeerplaatsen is zoals op de foto hierboven te zien is ingenomen door ambulante handel (bloemenkraam). 

Groot was de verbazing toen enige weken geleden dit bord verscheen (foto hieronder).

Foto: parkeren verboden voor rijwielen

Omdat veel fietsers de logica van dit verbod niet begrepen, plaatsen ze hun rijwiel als vanouds op deze plaats.

Foto: parkeren binnen verbodszone

Toen daarna Albert Heijn het in het hoofd haalde plaats in te ruimen om reclame te maken voor een leaseauto en handhavers werden ingezet om fietsers terecht te wijzen steeg het aantal opmerkingen en klachten over deze situatie.

Foto: de oplossing van Albert Heijn voor het fietsprobleem

Fietsersbond-Zwolle heeft het parkeerprobleem ingebracht tijdens een overleg met Wethouder Van As. Begin juli gaan vertegenwoordigers van de Fietsersbond samen met de wethouder en ambtenaren op locatie kijken. Omdat er bij het ontwerp van het centrum onvoldoende rekening is gehouden met de grote fietsdichtheid in Zwolle zal het niet gemakkelijk zijn oplossingen te vinden die voor alle partijen acceptabel is. Toch zijn wij er van overtuigd dat die met wat goede wil te vinden zijn. 

Heb jij realistische, oplossingsgerichte ideeën beschrijf ze dan in een mailtje. Stuur naar [email protected]

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.