Grote belangstelling voor lezing Wereldfietser

Portret Wereldfietser Frank van Rijn

Nadat hij meer dan 500.000 kilometer op de fiets had afgelegd kwam Frank van Rijn op 20 april naar het Cultuurhuis in Stadshagen. Daar vertelde hij voor een volle zaal over zijn reis door Centraal Azië.

Wereldfietser en boeiende verteller

Ruim veertig jaar geleden studeerde Frank af aan de TU-Delft. Daarna stapte hij op de fiets en eigenlijk stapte hij alleen nog maar af om nieuwe reizen voor te bereiden. Hij schreef een indrukwekkende hoeveelheid boeken en houdt regelmatig lezingen.

Zijn ruime ervaring met het houden van lezingen kwam de organisatie goed uit. Want ondanks wat misverstand over de aanvangstijd en de wat vervormde beamerbeelden wist Frank de ruim 100 aanwezigen van het begin tot het einde te boeien met zijn verhaal.

Bezoek aan Mikail Saakashvili

Voorafgaand aan de eigenlijke reis moest Frank nog even langs bij de president van Georgië. Hij had namelijk bij een eerdere ontmoeting beloofd nog eens langs te komen en dan voor Mikail Saakashvili en zijn Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs, Gazellefietsen mee te nemen. Die belofte loste hij in. Na zijn vertrek volgde een avontuurlijke tocht over de Kaspische Zee en fietste hij door woestijn Turkmenistan naar Oezbekistan.

Wereldfietser Frank van Rijn in actie

Karrenspoor of Pamir Highway

Hij zou deels de Pamir Highway volgen. Deze weg loopt door meerdere landen en is duizenden kilometers lang. Een goede weg. Tenminste volgens de gastvrije mensen die hem te eten vroegen. “Een broer van een neef van de buurman had dat zelf ondervonden toen hij daar 18 jaar geleden gereden had. Je moet er wel op rekenen dat een 4wd na afloop niet veel meer waard is.”

De weg bleek soms geasfalteerd, soms was het een wasbord, maar vaak was het slechts een onverhard pad. De weg voer voor een groot deel lángs, bóven en deels dóór de Panjrivier. Er moesten keien, grote hoogtes, diepe kuilen en ander ongemak overwonnen worden. Het hele verhaal over zijn fantastische en indrukwekkende tocht en de ontmoetingen met de gastvrije bevolking is te lezen in het boek In de Ban van Stempelstan.

Wereldfietser Frank van Rijn

Volgende lezing over Mongolië en China

Frank bereidt nu de volgende tocht voor. Die voert hem onder meer door Mongolië en China. Marcel Span, de voorzitter van De Fietsersbond Zwolle nodigde Frank alvast uit om na terugkomst zijn verhaal in Zwolle te komen vertellen.

Wijkvereniging Stadshagen en de Fietsersbond Zwolle organiseerden samen de avond. Zij kunnen terugkijken op een geslaagd experiment. Financieel was een en ander mogelijk door het innen van entreegelden en door bijdragen van Scholten Tweewielerspecialist en Bibliotheek Zwolle.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.