Grote Markt fietsvrij?

Grote Markt fietsvrij?

De gemeente constateert dat ondernemers en publiek op de Grote Markt last hebben van fietsen. Daarom kregen Fietsersbond en ondernemers een uitnodiging om samen te zoeken naar oplossingen. Drie bestuursleden van de Fietsersbond en drie ondernemers bezochten op 17 april de bijeenkomst. Er werden afspraken gemaakt.

De Grote Markt: veilig en plezierig

Gezellig, opgeruimd, bereikbaar, overzichtelijk, lekker rommelig, veilig. Dat waren een paar steekwoorden die naar voren kwamen toen Wouter Dijk van de Gemeente vroeg hoe de inrichting van het plein idealiter zou moeten zijn. Een ondernemer kwam met de suggestie het fietsen en fietsparkeren op de Grote Markt te verbieden. Een stevige discussie was het gevolg. Uiteindelijk vond iedereen dat het verblijfsklimaat er op vooruit zou gaan als fietsparkeren kon worden tegengegaan. Iedereen vond dat een eventueel parkeerverbod een positieve communicatie en goede structurele handhaving vereist.

Grote Markt fietsvrij?

Fietsersbond wil goede alternatieven

De Fietsersbond stelde echter als voorwaarde dat zo’n verbod pas kon ingaan als er goede alternatieven zijn om de fiets te parkeren. Inkrimping van het aantal fietsparkeerplaatsen als gevolg van een verbod op de Grote Markt is niet reëel. Het aantal stallingen in de binnenstad is volgens de Fietsersbond sinds de jaren tachtig nauwelijks meegegroeid met de ontwikkeling van de stad. Zwolle groeide in 30 jaar van 80.000 naar 120.000 inwoners en telt veel studerenden. Het aandeel fietsers in Zwolle is erg groot.

De nieuwe overdekte stalling aan de Melkmarkt staat er voorlopig nog niet. Problemen genoeg dus. De gemeente kreeg een aantal suggesties mee. Plaats op “dode punten” aan de Melkmarkt en Rodetorenplein tijdelijke, maar wel goede stallingen. Bestudeer de fietsparkeernota van de Zwolse Fietsersbond op aanknopingspunten. Plaats mobiele stallingen van goede kwaliteit. Onderzoek de mogelijkheid van weekendgebruik van bijvoorbeeld de fietsenkelder onder het stadhuis.

Geen fietsvrije binnenstad!

De suggestie van ondernemerszijde, de hele binnenstad fietsvrij te maken, werd resoluut van de hand gewezen. Ook een permanent fietsverbod op de Grote Markt ging de bond te ver.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.