Sneakpreview fietsrotonde Zwolle

De fietsoversteek Vondelkade-Philosofenallee in Zwolle is veranderd in een fietsrotonde. Vrijdagmiddag 23 augustus, net voordat de rotonde werd vrijgegeven voor al het verkeer, fietsten we alvast een rondje. Toch altijd weer spannend of de werkelijkheid net zo goed voelt als het papieren ontwerp. 

De rotonde was nog niet officieel vrijgegeven en er reden nog geen auto’s. Maar fietsers houd je niet tegen op de kortste weg van A naar B en dus zagen we al flink wat fietsers gebruik maken van de rotonde. Terwijl wegenbouwers nog volop bezig waren met het afronden van de werkzaamheden probeerden wij ons een mening te vormen.

Foto afrondende werkzaamheden fietsrotonde

Voor fietsers lijkt de oversteek er een stuk gemakkelijker op geworden. Lange wachttijden op de middenberm tussen de voorbijrijdende auto’s behoren tot het verleden, want als fietser mag je vóór. Automobilisten die gewend waren om ondanks het verbod over te steken van Vondelkade naar Philosofenallee of andersom, worden in de nieuwe situatie gedwongen rechtsaf te slaan en moeten fietsers dus voorrang geven. 

Foto fietsrotonde in aanleg

Automobilisten die de hoofdroute naar of vanaf de Wipstrikkerallee volgen, krijgen niet meer te maken met overstekende fietsers die uit twee richtingen komen; dat maakt het overzichtelijker. Wel moeten zij tweemaal aan fietsers op de rotonde voorrang verlenen, een bekende situatie op rotondes in de stad.  Het verschil zit hem erin dat de automobilist niet op de rotonde rijdt waardoor de kijkhoek gunstiger is en het daarmee voor fietsers veiliger lijkt te worden.

Al met al denken we dat het voor de fietser inderdaad prettiger en veiliger wordt. Vanaf maandag draaien alle scholen weer volop en is vrijwel iedereen weer aan het werk. De eerste tijd houden verkeersregelaars in de gaten hoe het dagelijkse verkeer zijn weg zoekt; zij schieten waar nodig te hulp. Ook wordt over een langere periode de praktijk onderzocht aan de hand van vooraf vastgestelde criteria; een prima intiatief.
Blijkt de rotonde een succes, dan zal de Zwolse fietsrotonde zeker op meer plekken in het land worden aangelegd.

…………………………………………………………………………………………….

Inmiddels is de rotonde vrijgegeven. Dit fimpje (met Engels commentaar) geeft een goed beeld van de werking.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *