Emmely Lefèvre: niet te gauw denken dat iets niet kan

(Dit artikel is eerder gepubliceerd op 25 februari 2013)

Wil je Emmely Lefѐvre op de kast krijgen, dan moet je haar vragen hoe je als fietsmaatje iemand met een verstandelijke beperking iets kunt leren. Ze heeft er een hekel aan dat we zo snel denken dat iets niet kan. Ook mensen met een beperking kunnen veel. Om er achter te komen wat wel kan, gebruikt ze termen als: samen op avontuur gaan, ontdekken, uitdagen en verleiden.

Emmely is bedenker en projectleider van “MEE OP WEG”. Uitgeprobeerd in Zwolle is het project inmiddels omarmd door steden in het hele land. Het doel is mensen het recht te geven zelf te ontdekken wat de prettigste, veiligste en beste manier is om ergens naar toe te gaan. Soms zal dat lopend zijn, op de fiets of met het openbaar vervoer. En misschien blijkt de taxi wel de beste optie.

Marcel Span, voorzitter van Fietsersbond-Zwolle, stelde voor dat de webredactie haar samen met Wethouder René de Heer, zou interviewen.

Foto: Overhandiging informatiemap MEE op Weg

Nou daar zullen gemeenten wel blij mee zijn, minder busjes nodig, een leuke bezuiniging!

Ja, maar besparing is een bijkomend effect, legt Emmely uit. Ze vervolgt enthousiast: “Het doel is de deelnemers zelfstandiger te maken, het gevoel van vrijheid te geven, sociale contacten op te doen en zekerder in het leven te staan.”

Door aan het verkeer deel te nemen ontmoeten mensen met en zonder handicap elkaar en dat draagt bij tot het wederzijdse gevoel van erbij horen.

Ja maar, is het niet gevaarlijk en moeten er voordat je er aan begint niet allerlei voorzieningen worden aangelegd?

Nee, er zijn geen speciale paden, borden, oversteekplaatsen o.i.d. nodig. Het is de bedoeling deel te worden van het normale verkeer. Wel kan het zijn dat een fiets moet worden aangepast. En iemand met een beperking kan zich heel goed verkeersregels eigen maken. Je moet alleen samen ontdekken hoe dat het beste gaat.  Blijkt iemand op de fiets echt een gevaar voor zichzelf of anderen dan zoeken we samen naar een oplossing. Het blijft trouwens niet alleen bij fietsen, ook bijvoorbeeld banden plakken en verlichting repararen komen aan bod.

Is er veel vraag naar deelname en is er behoefte aan fietsmaatjes?

Van de 100 vragen om zelfstandig te mogen reizen zijn er nu 44 fietsvragen. Het aantal groeit iedere week. We merken dat deelnemers het best stoer vinden zelfstandig te reizen en dat stimuleert ook anderen. Hogeschool Windesheim levert veel fietsmaatjes, maar we zouden ook graag andere fietsmaatjes zien. De deelnemers zijn van alle leeftijden, schoolgaande kinderen, maar ook volwassenen. De oudste deelnemer is zeventig.

We onderzoeken ook de mogelijkheid van toepassing in de ouderenzorg.

Marcel Span vertelt dat hij Emmely heeft gezegd bereid te zijn leden van de Fietsersbond-Zwolle te vragen zich te melden als fietsmaatje. Hij vindt het een heel mooi project en ziet voor de Gemeente Zwolle een grotere kans op nominatie voor Fietsstad-2014.

Ziet de wethouder dat ook?

Wethouder de Heer, enthousiast als altijd, vindt het een prachtig project. Er wordt niet vanuit vastgeroeste ideeën gedacht. Het past precies in zijn filosofie. Hij zegt: “Niet wij als gemeente bepalen of je gaat fietsen, dat doen mensen zelf. De groep waar we het nu over hebben vormt daarin geen uitzondering. Niet dwingen maar verleiden is mijn motto. De basisinfrastructuur voor fietsen is in Zwolle van een goed niveau en het wordt nog beter. We zijn druk bezig hindernissen weg te nemen.”

En dan nog een persoonlijke vraag van de fietsende redactie. Wordt er door Emmely, René en Marcel gefietst?

De wethouder is een enthousiast autorijder, maar in Zwolle pakt hij driemaal per week zijn Batavusfiets met wiebelend zadel. Emmely heeft geen auto. Zij fietst “op zo’n fiets met mandje”. En hoe zit het met de voorzitter. Fietst die vaak? Dat laat zich raden!

Als je meer wilt weten over het project MEE op Weg lees dan de oproep aan fietsende Zwollenaren: Fietsmaatjes gezocht

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *