Zwollenaren hebben fietsgenen

Gesprek met wethouder Michiel van Willigen

Zwolle is met recht een fietsstad. Twee van de drie ritten binnen de stad worden op de fiets afgelegd en daarmee behoort het fietsgebruik tot het hoogste in het land. VNG Magazine vraagt wethouder Michiel van Willigen (ChristenUnie) naar het fiets-DNA van de gemeente: ‘Je bent gek als je de fiets niet meeneemt in de totale verkeersinfrastructuur van de stad.’

Foto: Fietssnelweg Zwolle-Hattem
Fietssnelweg Zwolle-Hattem

De Hanzestad is ook koploper op het gebied van innovaties en introduceerde zowel de eerste fietsrotonde in Nederland als regensensoren op verkeerslichten ten faveure van de fietser. Zwolle heeft vooralsnog 15 procent van de fysieke ruimte voor de fiets gereserveerd, het meest van alle steden. Daarnaast zoekt de stad de samenwerking met andere overheden en stond aan de wieg van de Nationale Fietsagenda 2017-2021 (zie kader).

Gevraagd naar de drive in Zwolle, antwoordt de wethouder dat bestuur en ambtenaren zich al decennia op de fiets focussen. Ze zien de tweewieler als een belangrijke oplossing om als stad bereikbaar en leefbaar te blijven. De stedenbouwkundigen die de tekentafelontwerpen in de jaren zeventig maakten voor Zwolle-Zuid met 35.000 inwoners, ontwierpen toen al een wijk waar de
automobilist moet omrijden en de fiets rechtstreeks ongelijkvloerse toegang tot de binnenstad heeft.

‘Voorop in onze ruimtelijke ontwikkeling staat het prettige leefklimaat met de groen- en waterstructuur en de verwevenheid daarvan met de stad. Vanuit de wijken is een prima fietsstructuur op het stadscentrum aangesloten. Dat doe je door directe en comfortabele fietspaden aan te leggen en de auto op een tweede plan te zetten. Zwolle is compact dus iedereen kan gemakkelijk met de fiets in het centrum komen, sneller dan met de auto.’

Dit is de inleiding van een uitgebreid artikel in het blad van Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Lees het hele artikel

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *