Sneeuwfietsen in wereldfietsstad Zwolle

Fietsen in sneeuw kan dat in Wereldfietsstad Zwolle?

Inmiddels zijn de temperaturen weer boven de sneeuwgrens en is er nauwelijks nog iets zichtbaar van de witte sneeuwdeken die over Zwolle lag. Toch was het lang genoeg voor een veldonderzoek om te zien of de verworven titel Fietsstad ook standhoud in de sneeuw.

Afgelopen week ging een aantal leden van Fietsersbond-Zwolle op pad om te kijken hoe het “geveegde” fietspad er bij lag. Ook deden we (geïnspireerd door @DenBoschfietsT) Een oproep op twitter om foto’s en reacties te ontvangen.
Op basis van onze waarnemingen en de ontvangen reacties, is het beeld dat dat fietsroutes in Zwolle over het algemeen behoorlijk zijn geveegd. Dat is een mooie constatering en iets waar we blij mee zijn. Er zijn echter ook kanttekeningen te plaatsen.

In voorgaande winters deed de Zwolse Fietsersbond  “veegaanbevelingen” naar wegbeheerder en uitvoerder. Nu Zwolle zichzelf heeft uitgeroepen tot wereldfiestsad (hoogste fietsgebruik ter wereld) is de lat hoger gelegd. Dan volstaat eenzijdig vegen op dubbelzijdig fietspad niet langer.

De Fietsersbond vindt dat in een wereldfiestad het fietspad breed wordt geveegd zodat fietsers elkaar veilig kunnen passeren. Op een dubbelzijdig fietspad zijn beide richtingen geveegd. En bij kruisingen, bochten en/of knooppunten wordt ‘rest-sneeuw’ verwijderd voor dat het kan opvriezen.
Het zou toch mooi zijn als inwoners van Zwolle ook bij sneeuw voor de fiets durven te kiezen en daarmee de auto laten. Dat zou een de prachtig resultaat zijn voor fietsstad Zwolle. Onze aanbeveling is daarom veeg breder, veeg dubbelzijdig en veeg na.

Als fietsgebruik in deze winterse omstandigheden ook hoog is, is dan is Zwolle met recht een wereldfietsstad!
20190123_fietsers_gedwongen_links_te_rijden_web
20190123_Halfschoonhalfwerk_web
20191223_fietspad_over_spoorwegovergang_Zwolle_Zuid_half_geveegd_web

Categorieën