Provinciaal fiets-pleidooi

Op vrijdagavond 2 maart was de Fietsersbond aanwezig bij de meetup die RTV Oost organiseerde in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart.

De avond stond in het teken van verkeer en mobiliteit. Marcel Span van Fietsersbond-Zwolle hield in Cultuurhuis Stadshagen een pleidooi voor de fiets.

Ambities

De provincie Overijssel heeft grote ambities en zet veel tijd en geld in voor het ontwikkelen van fietsplannen. En zodra deze gerealiseerd zijn wordt het beter voor de Overijsselse fietsers. Echter bij dat realiseren mag het spreekwoordelijke “een tandje bij gezet worden”

Fietsstimulering

Geld dat bij de provincie op de plank ligt komt vaak pas vrij als er cofinanciering is van een gemeente. Als een gemeente dat geld niet beschikbaar heeft gebeurt er niets. Op dat moment gaan uitgesproken ambities en realisatie uit de pas lopen. Dat is niet alleen jammer, het is ook slecht voor het vertrouwen want zo lijkt het dat provinciaal geld voor fietsstimulering enkel in plannenmakerij zit i.p.v. echte fietsinfra.

De F35 is van een voorbeeld. Mooie ambitie en een goed plan, waarbij echter te veel vertraging is in de uitvoer.

Opheffen grenzen

De Marcel Span vroeg ook aandacht voor het opheffen van grenzen. Nu ervaart de Overijsselse fietser dat een gemeente- of waterschapsgrens invloed heeft op een fietsroute. Soms wordt het pad wordt smaller of krijgt het een andere verharding en dat allemaal in dezelfde provincie. Dat zou anno 2019 toch beter kunnen door meer regie van de provincie, hield hij de aanwezigen voor.

Veilig fietsen

Overijssel telt tienduizenden fietsers al dan niet op weg naar op weg naar school, sport of werk maar ook gewoon voor het fietsplezier. Dat plezier moet niet beperkt worden door onveilige situaties. Het is daarom van belang dat fietsroutes hier op worden ingericht door voldoende breedte, scheiding van auto’s, vrachtwagens en landbouwverkeer.

Aan het eind van avond berichtte Marcel ons het volgende; “Er is veel gesproken over de fiets!”

Meetup

Categorieën